Tradycyjna polska zupa. Jakoś nie należałam do jej zwolenników, więc do tej pory nie gościła u mnie. Postanowiłam jednak dać jej szansę :) Poniższy przepis to składanka wielu dostępnych przepisów :)
Składniki:
- 300g ziemniaków
- 300g swojskiej kiełbasy
- 1 liść laurowy
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 10 ziaren czarnego pieprzu
- włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por)
- 50 ml kwaśnej śmietany 12/18%
- 1 łyżeczka majeranku
- sól, pieprz
- zakwas w butelce (u mnie 0,5 l)
- 4 jajka
- kilka plasterków wędzonej szynki
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, kiełbasę kroimy w plasterki. Włoszczyznę myjemy, obieramy i wrzucamy do garnka, zalewamy litrem wody, wrzucamy liść, ziele i pieprz oraz sól do smaku. Wrzucamy ziemniaki i gotujemy, aż będą miękkie.
Kiełbasę podsmażamy na patelni, następnie wrzucamy do garnka z zupą. Szynkę również podsmażamy ale wrzucimy ja pod koniec gotowania zupy. Gdy ziemniaki są miękkie, wyjmujemy włoszczyznę, możemy marchewkę pokroić i wrzucić z powrotem. Wlewamy zakwas, doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem, ewentualnie doprawiamy vegetą, jeśli jest taka potrzeba. Śmietanę po uprzednim rozcieńczeniu w osobnym naczyniu z odrobiną zupy, wlewamy do garnka. Zagotowujemy i zdejmujemy z palnika – max 3-5 min. Podajemy z gotowanym jajkiem i podsmażoną szynką. Smacznego :)
Źródło: Moja własna kompozycja na podstawie kilku znalezionych przepisów.