Gościmy

Odwiedza nas 354 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

poniedziałek, 07 grudzień 2020 22:59

Drożdżówki zawijane z orzechami i syropem klonowym

Napisała

Pyszne puszyste bułeczki z nadzieniem orzechowym, z nutą cynamonu i dodatkiem syropu klonowego. Są wyśmienite, fantastyczne, po prostu idealne :) My się w nich zakochaliśmy :) Zachęcam do wypróbowania, idealnie sprawdzą się na jesienne czy zimowe popołudnia do herbatki czy na podwieczorek ze szklanką ciepłego mleka lub kakao:)

Składniki:

na 12 bułeczek, blacha 25 na 36 cm

(u mnie blacha 28x28 – 16 bułeczek)

  • 530 g mąki pszennej
  • 80 g drobnego cukru do wypieków
  • 25 g drożdży świeżych
  • 75 g masła, roztopionego
  • 250 ml mleka
  • 2 duże jajka
  • 3/4 łyżeczki soli

Nadzienie

  • 40 ml syropu klonowego
  • 20 ml roztopionego masła (1 kopiasta łyżka)
  • 120 g drobnego brązowego cukru (ja dałam 80g)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 140 g drobno posiekanych orzechów pekan (lub włoskich – u mnie włoskie)

Lukier

  • 90 g cukru pudru 
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Dekoracja

  • 15 g orzechów pekan lub włoskich

Wykonanie

Przygotowujemy rozczyn: do letniego mleka dodajemy drożdże i z podanych w przepisie ilości bierzemy łyżkę cukru i łyżkę mąki, również je dodajemy i wszystko mieszamy. Zostawiamy na ok. 10 min w miarę ciepłym miejscu, by rozczyn wyrósł.

W misce umieszczamy mąkę, cukier, jajka, sól i dodajemy gotowy rozczyn. Dobrze mieszamy, następnie wyrabiamy ciasto, najłatwiej za pomocą miksera z hakiem do ciasta drożdżowego, w trakcie dodając roztopione, ale chłodne masło. Wyrabiamy przez kilka minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Kulę wyrobionego ciasta zostawiamy w misce, przykrywamy wilgotną ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość – potrwa to ok. 1 do 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wykładamy na blat podsypany mąką, krótko zagniatamy i rozwałkowujemy na prostokątny placek o wymiarach 40 na 50 cm.

Mieszamy ze sobą syrop klonowy z roztopionym chłodnym masłem. Cukier mieszamy z cynamonem. Orzechy drobno siekamy (ale nie mielimy, u mnie było dosyć grubo siekane, ale nie miałam czasu :))

Smarujemy całą powierzchnię masłem z syropem, a następnie posypujemy cukrem z cynamonem oraz posiekanymi orzechami. Prostokąt ciasta zwijamy ściśle wzdłuż krótszego boku – powinniśmy otrzymać roladę długości 40 cm. Ostrym nożem kroimy na około 3 do 3,5 cm kawałki, to znaczy dokładnie na 12 części. Zwinięte kawałki układamy  na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przecięciem do dołu – czyli tak by widzieć zawinięcie. Rozkładamy je na blasze równomiernie. Zostawiamy je na ok. 20 do 30 min. do napuszenia, przykryte wilgotną ściereczką. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 25 do 30 minut, aż się przyrumienią. Upieczone rollsy studzimy w formie, a następnie studzimy na kratce.

Gdy będą jeszcze ciepłe przygotowujemy lukier ucierając ze sobą wszystkie jego składniki i polewamy nim bułeczki. Zanim lukier stężeje posypujemy wierzch z grubsza posiekanymi orzechami. Smacznego :)

 

Źródło

Czytany 1556 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook