Gościmy

Odwiedza nas 560 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

wtorek, 14 kwiecień 2020 21:27

Najłatwiejszy chleb bez wyrabiania

Napisała

Uwielbiam domowe pieczywo, zazwyczaj z braku czasu przygotowywałam je raz na jakiś czas, bo nie ukrywajmy przygotowanie chleba często wymaga czasu, którego zazwyczaj nam brakuje. Lub trzeba długo na niego czekać :) Jak tylko trafiłam na ten przepis zakochałam się w tym chlebku :) Jest tak prosty, że już się bardziej nie da, i jest przepyszny. Taki jak lubię, mięciutki, sprężysty, lekko wilgotny, zachowuje świeżość przez kilka dni (piekę od razu 3 bochenki i część zamrażam). Znika błyskawicznie, przez co mój mąż za nim nie przepada (musi zjeść więcej kromeczek, żeby być sytym – mówi, że jest jak pianka ;)). Ja jestem zachwycona. Ostatnio chleb piekę praktycznie co 2-3 dni, więc wypróbowałam już go w przeróżnych wersjach, z ziarnami i bez. W każdej smakuje wyśmienicie. Jeśli nie macie otrębów, można dodać więcej płatków owsianych, ja czasami dodaję też płatki jęczmienne. Można również pominąć ziarna i zrobić bez dodatków. No i najważniejsze jest to, że do jego przygotowania nie trzeba ani miksera z hakami ani brudzenia rąk, wystarczy zamieszać łyżką :) I wstawiamy do zimnego piekarnika to ważne. Póki co mój ideał chlebka :)

Składniki:

(3 chleby pieczone w średnich keksówkach)

  • 1 kg mąki pszennej
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki otrębów pszennych
  • 50g drożdży świeżych
  •  1 l ciepłej wody
  • 4 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki soli
  •  4 łyżki octu balsamicznego

Dodatki:

  • 5 łyżek pestek słonecznika
  • 5 łyżek pestek dyni
  • 5 łyżek siemienia lnianego

Wykonanie:

Drożdże wkruszamy do miski i mieszamy z cukrem oraz ciepłą wodą. Dodajemy resztę składników. Nie czekamy , ąz drożdze zaczną rosnąć. Całość dokładnie wyrabiamy za pomocą drewnianej (!) łyżki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20-30 min. (Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość.)

Po tym czasie masę należy przemieszać i przełożyć do foremek uprzednio wysmarowanych olejem lub wyłożonych papierem do pieczenia. Chlebki ponownie odstawiamy na 30 minut, a następnie smarujemy mlekiem i wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu pieczywo przechowujemy przykryte bawełnianą szmatką. Smacznego :)

Źródło

Czytany 1862 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook