Gościmy

Odwiedza nas 97 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

środa, 18 luty 2015 21:55

Pain Rustique

Napisała

Smaczny chlebek w stylu ciabatty, prosty do przygotowania, tylko potrzebuje trochę czasu na wyrastanie. I zaczyn należy przygotować dzień wcześniej. 

Składniki na zaczyn:

  • 455 g mąki pszennej chlebowej
  • 455 g wody (455 ml)
  • 1/8 łyżeczki drożdży suchych (0,5 g) lub 1/4 łyżeczki pokruszonych drożdży świeżych (1 g)

Składniki zaczynu mieszamy, przykrywamy szczelnie i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 12 - 16 godzin.

Składniki na ciasto właściwe:

  • cały zaczyn
  • 455 g mąki pszennej chlebowej
  • 173 ml wody
  • 18 g soli
  • 1,5 łyżeczki drożdży suchych (6 g) lub 12 g drożdży świeżych

Wykonanie:

Mieszamy zaczyn, mąkę, wodę (najlepiej mikserem przez 2 minuty). Ciasto przykrywamy szczelnie, odstawiamy na 20 - 30 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i drożdże i miksujemy. Znowu przykrywamy szczelnie i pozostawiamy do wyrośnięcia na 70 minut, składając je w 25 i 50 minucie.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Formujemy nie zagniatając mocno ciasta, po prostu nadajemy im mniej więcej prostokątny kształt. Im bardziej nieregularne, tym lepiej wyglądają. Odstawiamy na 20 - 25 minut do napuszenia. Przed pieczeniem nacinamy.

Pieczemy w temperaturze 240º przez 35 minut, z parą (wstawiamy na dno piekarnika naczynie żaroodporne z wodą). W połowie pieczenia uchylamy lekko drzwiczki od piekarnika. Studzimy na kratce. Smacznego :)

Źródło

Czytany 729 razy
Więcej w tej kategorii: « Chleb otrębowy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
zBLOGowani.pl
// FB
facebook