Pyszna warstwowa sałatka z tuńczykiem, propozycja na spotkanie rodzinne czy towarzyskie. Ja robiłam w salaterce o średnicy 20cm, więc moje warstwy są mało widoczne, proponuję w mniejszej salaterce albo zwiększyć proporcje. Warta wypróbowania.
Składniki:
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 1 puszka groszku konserwowego
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 200g sera żółtego startego
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1 pęczek koperku
- 2 łyżki natki pietruszki posiekanej
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Majonez łączymy z jogurtem i musztardą. Doprawiamy solą i pieprzem. Białka jajek oddzielamy od żółtek. Białka ścieramy na tarce o grubych oczkach, a żółtka oddzielnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Groszek, tuńczyk i kukurydzę odsączamy z zalewy. Koperek siekamy. W przezroczystej misce układamy kolejno: białka jajek, groszek, tuńczyk, koperek, kukurydza, ser żółty, sos majonezowy, żółtka i natka pietruszki. Podajemy jako przystawkę. Smacznego:)