Gościmy

Odwiedza nas 711 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

piątek, 12 kwiecień 2019 11:06

Warstwowa sałatka z brokułem, kukurydzą, szynką i orzeszkami ziemnymi

Napisała

Kolejna propozycja, która może zagościć na wielkanocnym stole :) Warstwowa sałatka z brokułami, papryką, kukurydzą, szynką i orzeszkami ziemnymi :) Przełożona delikatnym sosem czosnkowym. Jest naprawdę smaczna i jak to sałatka warstwowa pięknie prezentuje się na stole. Mogę ją spokojnie polecić :) Przygotowywałam w salaterce 20cm, aczkolwiek ledwo mi się zmieściły wszystkie składniki - dałam troszkę mniej kukurydzy :)

Składniki:

salaterka o średnicy ok. 20 cm

  • 1 średniej wielkości brokuł
  • 100 g orzeszków ziemnych (ok. 1/2 szklanki, u mnie solone)
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 duża czerwona papryka
    4 jajka ugotowane na twardo 
  • 300 g szynki/polędwicy (drobiowa lub wieprzowa)
  • 1 mały pęczek koperku
  • sól, cukier do zagotowania brokuła

Sos:

  • 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 1/2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 2 ząbki czosnku (lub więcej dla lubiących ostre smaki:))
  • szczypta pieprzu i soli do smaku

Wykonanie:

Brokuła myjmy i dzielimy na mniejsze różyczki. W garnku zagotowujemy wodę dodajemy do smaku łyżeczkę soli oraz łyżeczkę cukru, na gotującą wodą wrzucamy różyczki brokuła i gotujemy al dente tj. 5-6 minut. Brokuł nie powinien się rozgotować, następnie odcedzamy go, przelewamy krótko zimną wodą i pozostawiamy do ostygnięcia. 

W międzyczasie jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę. Szynkę oraz paprykę pozbawioną gniazda nasiennego również kroimy w podobnej wielkości kostkę. Świeży koperek drobno siekamy, a kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki na sos łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Patelnie dobrze rozgrzewamy i przekładamy na nią orzeszki ziemne (bez dodatku tłuszczu). Zmniejszamy grzanie i prażymy orzeszki przez ok. 3-5 minut, często mieszając, aż będą miały złocisty kolor. Będzie temu towarzyszyć charakterystyczny przyjemny zapach :) W kolejnym kroku przekładamy orzeszki na talerz i pozostawiamy do ostygnięcia. 

Kiedy mamy już wszystkie składniki przygotowane zabieramy się za składanie sałatki. W salaterce układamy warstwowo małe różyczki brokuła, jajka, paprykę, połowę przygotowanego sosu, posiekany koperek, kukurydzę, szynkę, drugą połowę sosu. Całość posypujemy prażonymi orzeszkami ziemnymi. Tak przygotowaną sałatkę należy schłodzić przed podaniem w lodówce. Sałatka bardzo dobrze odnajduje się na wszelkich domowych imprezach albo jako dodatek do potraw z grilla. Smacznego :)

Źródło

Czytany 3005 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook