Gościmy

Odwiedza nas 144 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

sobota, 31 lipiec 2021 15:30

Leczo z cukinią

Napisała

Jak tylko myślimy o leczo to pierwsza myśl to cukinia :) Przynajmniej ja tak zawsze miałam, a tak naprawdę tradycyjne leczo (danie pochodzące z Węgier) to danie z papryki, pomidorów i cebuli. U nas zazwyczaj dodaje się cukinię i kiełbasę. Stąd taka nazwa przepisu, może następnym razem zrobię takie tradycyjne :) Ja dla siebie zazwyczaj robię wersję bez cebuli i kiełbasy, ale dziś przepis na wersję mięsną, czyli dla mojego męża :) Mamy sezon na cukinię, u mnie króluje przez cały tydzień :) Otrzymałam sporo cukinii i chętnie ją wykorzystałam do dań obiadowych i nie tylko. Wkrótce postaram się zamieścić kilka propozycji na wykorzystanie nadmiaru cukinii :)

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka smalcu lub oleju
  • 300 g dobrej kiełbasy (np. wiejskiej, suszonej)
  • 3 papryki (czerwona, żółta i zielona lub wszystkie czerwone)
  • 3 cukinie (ok. 1 kg)
  • ok. 700 g passaty pomidorowej z butelki
  • przyprawy: sól i zmielony pieprz, 2 łyżeczki papryki w proszku, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka suszonego oregano

Wykonanie:

W szerokim dużym garnku roztapiamy smalec lub podgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i przez chwilę ją szklimy. Kiełbasę obieramy i kroimy na plasterki, dodajemy do cebuli i dalej smażymy na umiarkowanym ogniu co chwilę mieszając przez około 5 minut. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę lub starty ząbek czosnku.

Dodajemy oczyszczoną z gniazd nasiennych, pokrojoną w kostkę paprykę i co chwilę mieszając smażymy na nieco większym ogniu przez ok. 5 minut. Dodajemy przyprawy, następnie pokrojoną w kostkę cukinię i mieszając podsmażamy wszystko przez kolejne 5 minut. Wlewamy passatę pomidorową i mieszamy. Zagotowujemy, przykrywamy i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut. Podajemy z pieczywem. Smacznego :)

Źródło

Czytany 358 razy
Więcej w tej kategorii: « Schab Hakuna Matata

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook