Dziś mam dla Was propozycję na schab w zupełnie innej odsłonie. Nazwa idealnie tu pasuje, bowiem hakuna matata to w języku suahili „bez problemów”. Danie jest proste, szybkie i naprawdę nie sprawia trudności w wykonaniu:) Mięsko pieczone jest w soczystym sosie pomidorowym, z dodatkiem warzyw, ja użyłam pieczarek, papryki i selera naciowego. Sos jest bardzo aromatyczny taki lekko słodko pikantny;) Naprawdę świetne połączenie, a schab nie jest suchy, a soczysty i miękki. Polecam na niedzielny obiad.
Składniki:
- ½ kg schab
- Cebula (pominęłam, dałam 2-3 ząbki czosnku)
- 1 kg pieczarek (u mnie 500g)
- kilka łodyg selera naciowego (moja inwencja)
- 2 papryki żółta, czerwona
- 200 ml koncentratu pomidorowego
- 200 ml ketchupu pikantnego
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki octu jabłkowego
- Sól
- Pieprz
- Olej do smażenia
- ½ łyżeczki czosnku (jeśli dajecie świeży jak ja można pominąć suszony)
- Papryka ostra
- Mąka pszenna do panierki
Wykonanie:
Mięso kroimy w plastry centymetrowe, solimy, panierujemy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Cebulę obieramy drobno kroimy i prażymy na rozgrzanym oleju. Ja nie dawałam cebuli, a czosnek. Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki oraz obraną z nasion i pokrojoną w paseczki paprykę. Ja dodałam jeszcze seler naciowy, który pokroiłam w drobne paski i również dorzuciłam do warzyw. Doprawiamy pieprzem oraz solą i łączymy z koncentratem oraz ketchupem. Wlewamy ocet, wsypujemy cukier, czosnek oraz paprykę ostrą, chwilę gotujemy. Sosem z warzywami polewamy mięso i pieczemy 40 minut w 180°C pod przykryciem. Podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie ziemniaczki i surówka z czerwonej kapusty tym razem. Smacznego :)