Gościmy

Odwiedza nas 127 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

sobota, 09 styczeń 2021 21:18

Schab a la teryaki

Napisała

Jeżeli zastanawiacie się nad niedzielnym obiadem to może skorzystacie z poniższego przepisu. Zamiast tradycyjnych schabowych, smażonych i mniej zdrowych, mięciutki, soczysty schab duszony w sosie. Prawie tradycyjnie, ale jednak sos nie przypomina klasyki :) Warto dla odmiany wypróbować coś nowego, może zostanie z Wami na dłużej :)

Składniki:

  • 1kg schabu (lub szynki, karkówki, wołowiny)
  • 8 łyżek sosu sojowego
  • sok z jednej cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cm startego imbiru lub pół łyżeczki w proszku
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 3 cebule
  • 2 litry wrzątku lub rosołu

Wykonanie:

Schab kroimy w plastry. Do dużego garnka wlewamy sos sojowy, sok z cytryny, miód, czosnek przeciśnięty przez praskę lub pokrojony w plasterki, starty imbir lub w proszku. Podgrzewamy wszystko. Następnie dolewamy gorącą wodę lub jeżeli mamy to rosół. Wkładamy następnie pokrojone plastry schabu (wcześniej nic z nimi nie robimy - nie doprawiamy, nie smażymy). Kroimy cebulę w pióra lub w kostkę - nie ma to znaczenia, na pewno się rozgotuje. Dodajemy cebulę do schabu, wrzucamy ziele angielskie, liście laurowe, pieprz. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem schab do miękkości. Trzeba sobie na to zarezerwować około 1,5-2 godziny. Gdy schab będzie odpowiednio miękki wyciągamy go z sosu na talerz. W tym momencie dobrze jest przypomnieć sobie ile dodaliśmy ziarenek pieprzu, ziela angielskiego i listków laurowych. Starannie wyciągamy kuleczki i listki laurowe a następnie blenderem miksujemy sos. Jeżeli sos mało się zredukował można go zagęścić mąką wymieszaną uprzednio z wodą i odrobiną sosu. Kiedy sos ma odpowiednią gęstość wkładamy do niego wyciągnięte wcześniej kawałki schabu. Na samym końcu możemy dodać natkę pietruszki. Podajemy z ulubionymi dodatkami, ziemniakami, kluskami śląskimi i jakąś surówką, u mnie klasycznie ziemniaki i ogórek kiszony, sprawdzą się tu buraczki, czy kapuściane dodatki:) Smacznego :)

 

Źródło

Czytany 509 razy
Więcej w tej kategorii: « Schab po chińsku z pędami bambusa

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook