Gościmy

Odwiedza nas 346 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

czwartek, 19 listopad 2020 10:16

Chrupiące batoniki z masłem orzechowym

Napisała

Pyszne, szybkie i proste w przygotowaniu słodkości. Głównym składnikiem jest masło orzechowe (można wykorzystać domowe) oraz ekspandowany orkisz (można wykorzystać inne ekspandowane ziarna). Batoniki okropnie wciągają :) U mnie szybko zniknęły :)

Składniki:

  • 180 g masła orzechowego (np. domowe)
  • 70g miodu
  • 70g oleju kokosowego (może być zwykłe masło)
  • 5g (kilka kropel) ekstraktu waniliowego (można użyć olejku, choć wiadomo, że to nie to samo;)
  • 30g ekspandowanego orkiszu

Wykonanie:

Masło orzechowe, miód oraz olej kokosowy (ew. masło) rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy ekstrakt waniliowy (najlepiej domowy) oraz ekspandowany orkisz. Mieszamy dokładnie, przekładamy do prostokątnego naczynia i chowamy do zamrażalnika na 30 minut. Ja po prostu wstawiłam do lodówki na min. 1h, a najlepiej zrobić wieczorem i na drugi dzień jest idealne :) Kroimy na kawałki. Przechowujemy w lodówce. Smacznego :)

Źródło

Czytany 400 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook