Gościmy

Odwiedza nas 370 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

sobota, 13 kwiecień 2019 20:25

Ciasto jajko

Napisała

Ciasto, które swoim kształtem przypomina jajko sadzone :) Delikatny sernik bez pieczenia z brzoskwiniami i galaretką. Przegapiłam moment tężenia galaretki i już była zbyt gęsta, by powierzchnia była super gładka. Są też taki chropowaty wygląd na moim cieście :) Było już zbyt późno na ponowne roztapianie i zastyganie galaretki :) Jeśli chcecie, by powierzchnia galaretki była gładka to pilnujcie, by nie zastygła za bardzo :) Nie ma to oczywiście żadnego wpływu na smak, dlatego ja już tak zostawiłam:) Dla wzbogacenia smaku dodałam niewielką ilość aromatu do masy serowej. Sernik bardzo przypadł do gustu degustatorom :) Sprawdzi się na różne okazje, na Wielkanoc też pasuje :)


Składniki:

Wymiary formy: 25x36 cm (u mnie 26x26cm)

  • 1 kg sera białego dwukrotnie mielonego
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 1/3 szklanki wrzątku
  • 2 puszki brzoskwiń połówek w zalewie

Dodatkowo:

  • około 150 g herbatników maślanych
  • 2 galaretki przezroczyste
  • 500 ml wrzątku

Wykonanie:

Na spodzie formy wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Partiami dodajemy ser biały i wlewamy zimną żelatynę. Masę serową wykładamy na herbatniki i wstawiamy do lodówki do stężenia. Na stężałej masie serowej układamy odsączone połówki brzoskwiń. Galaretki przezroczyste rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. Lekko tężejącą galaretkę wylewamy na brzoskwinie. Galaretka nie powinna przykryć brzoskwiń całkowicie, chociaż u mnie prawie przykryła - miałam mniejszą foremkę. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia. Smacznego :)

Źródło

Czytany 1598 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook