Gościmy

Odwiedza nas 268 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

wtorek, 08 listopad 2011 22:59

Ciasto migdałowe z adwokatem

Napisała

Całkowicie zmodyfikowałam oryginał, łącznie z nazwą;) Zamiast kokosu są migdały zarówno w masie jak i na wierzchu:) Ciasto bez pieczenia, proste, chociaż dla mnie za słodkie i dosyć długo je jedliśmy:) Może dlatego, że nie czekoladowe;) Takie zawsze szybko znikają;)

Składniki:

  • 2 ½ szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300g masła
  • 250g migdałów mielonych + całych do posypania z góry
  • 1 szklanka adwokata
  • ok. 500g herbatników (64 sztuk)

Wykonanie:

Najpierw gotujemy budyń. 2 szklanki mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe ½ szklanki mleka mieszamy z żółtkami i mąkami. Dodajemy do gotującego się mleka ciągle mieszając, Az powstanie gęsty budyń. Powstały budyń studzimy. Masło ucieramy mikserem. Dalej miksując dodajemy porcjami zimny budyń. Następnie stopniowo dodajemy adwokat. Wyłączamy mikser i dodajemy migdały i dokładnie mieszamy.

Na blaszkę ja użyłam taką na brownies rozkładamy pierwszą warstwę herbatników 4 x 4. Na herbatnikach rozsmarowujemy ¼ masy budyniowej.

Postępujemy tak dalej, aż do wyczerpania składników. Wychodzą 4 warstwy. Na górze smarujemy resztą masy budyniowej i posypujemy płatkami migdałów.

Wstawiamy do lodówki, na co najmniej 12 godz. Smacznego .

Źródło

Czytany 3340 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook