Lekki, kremowy sernik z truskawkami. Szybki, bardzo prosty w wykonaniu, nie czasochłonny. Taki delikatny jakby mus :) Intensywnie truskawkowy i praktycznie bez cukru :) Polecam na taką pogodę jaka obecnie panuje :) Bez uruchamiania piekarnika mamy taki pyszny i elegancki serniczek :)
Składniki:
- 100 g biszkoptów
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej (na 500 ml wody)
- 250 g serka mascarpone, w temperaturze pokojowej
- 200 g truskawek, odszypułkowanych
- 250 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej
Na wierzch:
- 250 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 300 g truskawek, przepołowionych
Wykonanie:
Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody (połowa ilości wody sugerowanej na opakowaniu) i studzimy.
Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, sam spód. Na papierze układamy biszkopty, łamiąc je w razie potrzeby.
W naczyniu umieszczamy płynną i przestudzoną galaretkę, serek mascarpone, truskawki. Miksujemy blenderem do otrzymania gładkiej, bezgrudkowej mieszanki. Umieszczamy w lodówce do lekkiego zgęstnienia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy do lekko gęstniejącej mieszanki truskawkowej i mieszamy delikatnie rózgą kuchenną. Przelewamy na biszkopty do przygotowanej tortownicy. Przelewamy, kiedy już mocno gęstnieje, jeśli bezie za płynna biszkopty mogą wypłynąć. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Wierzch: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Wykładamy na schłodzony sernik. Dekorujemy świeżymi truskawkami. Smacznego :)