Gościmy

Odwiedza nas 149 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

piątek, 26 sierpień 2016 23:27

Torcik nektarynkowy

Napisała

Po dłuższej przerwie czas na coś nowego. Przygotowywałam to ciasto na początku lata, ale nie było okazji go wrzucić, teraz jest idealna okazja – korzystajmy z ciepłych sierpniowych dni i i omijajmy piekarnik z daleka ;) :) Zatem zapraszam na smaczny torcik nektarynkowy. Delikatny serniczek na zimno z dodatkiem owoców, ja użyłam na spód biszkoptów z galaretką, co dało dodatkowy smak i efekt wizualny :) Proste ciasto bez pieczenia na ciepłe dni.


Składniki:

  • opakowanie okrągłych lub podłużnych biszkoptów (ja użyłam biszkoptów przełożonych galaretką)
  • 250 g mascarpone
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 i 1/2 łyżki żelatyny
  • kilka dojrzałych, ale twardych nektarynek
  • 1 banan
  • garść borówek amerykańskich
  • 2 opakowania galaretki o smaku pomarańczowym

Wykonanie:

Ja robiłam w okrągłej formie 21 cm. Owoce myjemy i osuszamy. Na dno formy rozkładamy biszkopty i przygotowujemy masę serową. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody, schładzamy. Mascarpone mieszamy z jogurtem, dodajemy cukier puder. Ja użyłam miksera, żeby nie było grudek. Następnie wlewamy ostrożnie żelatynę uważając, aby masa się nie ścięła. 1-2 nektarynki kroimy w kosteczkę i wrzucamy do masy serowej. Masę wylewamy na biszkopty, wyrównujemy i schładzamy w lodówce około 2 godzin.

Galaretkę przygotowujemy według przepisu aczkolwiek można zmniejszyć ilość wody – ja tak robię :) Galaretkę studzimy. Pozostałe nektarynki kroimy w plasterki, banana obieramy i również kroimy w plasterki, owoce  układamy na masie serowej. Delikatnie pokrywamy je galaretką i schładzamy w lodówce około 2h. Smacznego :)

Źródło: Przepis własny :)

Czytany 2397 razy
Więcej w tej kategorii: « Owocowy raj Truskawkowa chmurka »

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook