Czekoladowe, mocno wilgotne ciasto coś pomiędzy murzynkiem a brownie i do tego jeszcze maliny :) Zdecydowanie ciasto w moim guście, uwielbiam czekoladowe, wilgotne ciasta :) Pycha.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 1/3 szklanki kakao
- 3/4 szklanki cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- pół łyżeczki soli
- opakowanie cukru z wanilią
- 60 g posiekanej gorzkiej czekolady
- szklanka zaparzonej kawy
- pół szklanki oleju
- maliny
Wykonanie:
Wszystkie suche składniki umieszczamy w misce, dodajemy kawę i olej i krótko mieszamy do połączenia składników. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tortownica o średnicy 24 cm) i wykładamy na nie maliny. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180º C na 25-30 minut. Ja piekłam dłużej do suchego patyczka. Smacznego :)