Gościmy

Odwiedza nas 252 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

wtorek, 30 kwiecień 2019 22:28

Karpatka

Napisała

Tradycyjna karpatka, ciasto ptysiowe oraz krem waniliowy. Ciasto jest proste do przygotowania i względnie szybkie do przygotowania:) W sam raz na majówkę :)

Składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka wody
  • 125 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 jajek

Krem:

  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru (dalam troszkę mniej)
  • 125 g masła
  • 1 cukier wanilinowy (16 g)
  • 4 łyżki mąki pszennej, z lekką górką
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej, z lekką górką
  • 4 jajka

Wykonanie:

Ciasto: W garnku podgrzewamy wodę z masłem, doprowadzamy do wrzenia. Następnie wsypujemy mąkę, zmniejszamy moc palnika i chwilę ucieramy do powstania gęstej, szklistej, bezgrudkowej masy. Ciasto jest gotowe gdy odchodzi od brzegów garnka. Wówczas zdejmujemy garnek z palnika i odstawiamy do wystudzenia. Do zimnego ciasta wbijamy jajka, jedno po drugim, miksując dokładnie po każdym dodaniu. Po dodaniu pierwszych jajek ciasto wydaje się suche i grudkowate, jednak z czasem dodawania kolejnych jaj nabiera gładkiej i klejącej konsystencji.

Ciasto dzielimy na dwie części. Za pomocą dwóch łyżek (ciasto jest kleiste) rozprowadzamy ciasto do wyłożonych papierem do pieczenia blaszek. Pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 25 – 30 minut do lekkiego zbrązowienia. Ja zrobiłam w tortownicy 21cm, wówczas warstwa kremu jest dosyć wysoka. Jeśli preferujecie niższe ciasto należy zrobić w prostokątnych blaszkach.

Krem: Dwie szklanki mleka zagotowujemy z cukrami i masłem. Pozostałą szklankę miksujemy z jajkami i mąką, po czym wlewamy do gorącego mleka. Gotujemy 1 – 2 minuty, energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Gorący krem wylewamy na upieczony wcześniej płat ciasta przykrywamy drugim. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)

Źródło

Czytany 1725 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook