Gościmy

Odwiedza nas 252 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

piątek, 10 czerwiec 2016 22:29

Kladdkaka

Napisała

Mocno czekoladowe ciasto  szwedzkie (stad ta nazwa ;)) z niewielkiej ilości składników. Troszkę podobne do brownie. Chodziło za mną ostatnio ciasto czekoladowe, a jak zobaczyłam, że jest tak ekspresowe, nie zastanawiałam się długo, zwłaszcza, że wszystkie składniki miałam w domu :) Proponuję zmniejszyć ilość cukru, moim zdaniem jest go zdecydowanie za dużo. Podałam z bitą śmietaną i truskawkami.

Składniki:

  • pół szklanki (70 g) zmielonych migdałów
  • 115 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
  • 2 jajka
  • 170 g trzcinowego cukru
  • 40 g kakao
  • szczypta soli

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do naczynia wbijamy jajka, dodajemy cukier, lekko roztrzepujemy rózgą kuchenną, tylko do połączenia. Dodajemy przesiane kakao, sól i mieszamy rózgą. Dodajemy migdały i masło, mieszamy do połączenia.

Formę o średnicy 21 cm smarujemy masłem, oprószamy mąką pszenną. Przelewamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 175ºC przez 15 - 20 minut. Ciasto po tym czasie powinno być wypieczone, ale patyczek włożony w środek może się kleić. Nie może być jednak na nim śladów surowego ciasta, ani nie może być płynne. To jak z brownie - pieczone zbyt długo będzie zbyt suche.  Wyjmujemy i  studzimy. Można podawać z 150 ml ubitej schłodzonej śmietany kremówki i świeżymi owocami – ja tak zrobiłam :) Smacznego :)

Źródło

Czytany 2364 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook