Gościmy

Odwiedza nas 183 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

sobota, 21 styczeń 2012 23:15

Misiankowa szarlotka

Napisała

Pamiętam czas, kiedy nie lubiłam szarlotek, a teraz je uwielbiam:) Oczywiście wszystko zależy od szarlotki;) Może to dziwne, ale preferuję takie, ze zrównoważoną ilością jabłek i ciasta, z przewagą na ciasto, najlepiej kruche :) Kruche ciasto to dla mnie podstawa udanej szarlotki;) Mam swój ulubiony przepis na szarlotkę jeszcze z czasów studenckich, kiedyś pewnie ją tu wrzucę, a tymczasem chciałam sprawdzić inny :) Szarlotka pyszna, chociaż uwaga na jabłka, moje jednak były zbyt soczyste (co się okazało w pieczeniu) i czas pieczenia znacznie się wydłużył:) Najlepiej wcześniej podpiec ciasto ok 10-15 min, potem nałożyć jabłka i dopiec. 

Składniki na kruche ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 200 g cukru (najlepiej dać trochę mniej)
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta soli
  • 1 białko - tylko do posmarowania

Ponadto:

  • 1 kg jabłek
  • zmielony cynamon
  • cukier z wanilią
  • skórka otarta z 1 cytryn

 Wykonanie:

Jabłka obieramy, kroimy na pół, wydrążamy gniazda nasienne. Ja je pokroiłam w większą kostkę. Wkładamy do miski i zasypujemy cukrem z wanilią (ilość według uznania) i mieszamy ze skórką z cytryny –oczywiście by nam nie zbrązowiały;) Odstawiamy na 2 godziny a następnie odsączamy z soku. Mąkę siekamy z masłem, dodajemy żółtka, cukier, śmietanę i sól. Ciasto zagniatamy, wyrabiamy i wkładamy do lodówki na 2 godziny, owinięte w folię spożywczą. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części.

Jedną rozwałkowujemy i wykładamy nią dno i boki formy na tartę (lub innej o niewysokich bokach) o średnicy 25 cm. Smarujemy roztrzepanym białkiem, nakłuwamy widelcem i podpiekamy w temperaturze 160ºC przez 15 minut.

Na podpieczonym cieście układamy jabłka, ściśle, jedno obok drugiego, przykrywamy pozostałym rozwałkowanym ciastem i smarujemy białkiem. Ja nie nakladałam całego ciasta, tylko powycinałam z ciastka kwiatki i nałożyłam na warstwę jabłek. Pieczemy jeszcze 60 minut w temperaturze 160ºC. Podajemy oprószoną cukrem pudrem:) Można z bitą śmietaną lub lodami:) Smacznego :)

Źródło

Czytany 2579 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook