Gościmy

Odwiedza nas 335 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

niedziela, 12 luty 2012 23:16

Ciasto czekoladowe z nutellą

Napisała

Idealne na specjalną okazję. Przygotowałam je na Walentynki. Ciasto bez mąki, na samych jajkach i orzechach laskowych, na specjalną okazję można wypróbować;) Czekoladowe o intensywnym smaku nutelli i orzechów laskowych. Nie zawiera w sobie cukru, słodyczy dostarcza nutella, ja jej nie dałam zgodnie z przepisem, bo tyle nie miałam, dlatego moje ciasto wg mnie nie jest zbyt słodkie:) Może i dobrze, można zjeść kilka kawałków i wcale się nie zasłodzić:)

Składniki:

Ciasto:

  • 6 jajek (dałam 5)
  • 125 g masła o temperaturze pokojowej
  • 400 g nutelli (dałam troszkę mniej, gdyż mój słoiczek nie był pełen;)
  • 100 g orzechów laskowych (użyłam już zmielonych)
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka amaretto
  • szczypta soli

Polewa:

  • 100 ml śmietany kremówki
  • 100 gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki amaretto
  • 100 g obranych pistacji (ja pominęłam, gdyż zrobiłam walentynkową dekorację;))

Wykonanie:

Tortownicę (użyłam 21cm) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestygnięcia. Jeśli nie mamy mielonych orzechów to je mielimy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. W osobnej misce miksujemy masło z nutellą. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy kolejno żółtka, orzechy, likier i rozpuszczoną czekoladę.

Całość dokładnie mieszamy. Ostrożnie dodajemy ubite białka i mieszamy delikatnie trzepaczką w jedną stronę. Ciasto przelewamy do tortownicy, pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 50 minut lub do suchego patyczka. Ostudzone wyjmujemy z tortownicy i przekładamy na kratkę. Jak ciasto przestygnie przygotowujemy polewę.

Pokruszoną czekoladę wraz ze śmietanką i likierem podgrzewamy w kąpieli wodnej. Mieszamy, aż do uzyskania gładkiej i lśniącej masy. Ciepłą polewę wylewamy na ciasto i dekorujemy pistacjami lub według własnej inspiracji;)

Źródło

Czytany 3874 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook