Gościmy

Odwiedza nas 338 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

środa, 30 listopad 2011 04:00

Mississippi Mud Cake

Napisała

Jak sama nazwa mówi takie błotniste ciasto, ja lubię takie mocno czekoladowe ciasta, wilgotne, ale wcale nie ciężkie. Bardzo smaczne i idealne do niedzielnej kawy;)

Składniki:

  • 250 g masła
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 180 ml wody
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g kakao
  • 250 g cukru (lub mniej wedle uznania)
  • 4 jajka
  • 120 ml maślanki (lub kefiru, zsiadłego mleka, jogurtu naturalnego)
  • 2 łyżki oleju

Wykonanie:

Tortownicę o średnicy 22 cm (ja użyłam 21cm) smarujemy masłem i wykładamy papierem (spód i boki), w taki sposób, by papier tworzył 'kołnierz' nad formą na dwa cm.

W rondelku o grubym dnie rozpuszczamy 180 ml wody, masło, czekoladę i kawę rozpuszczalną. Grzejemy na małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką do uzyskania gładkiego kremu. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.

Do miseczki wsypujemy mąkę razem z kakao, proszkiem i sodą i mieszamy z cukrem. Dodajemy 4 jajka roztrzepane z maślanką i olejem i stopniowo wyrabiamy łyżką. Powoli dodajemy masę z czekoladą, mieszamy i wlewamy ciasto do przygotowanej formy.

Pieczemy w 160ºC przez około 1 godzinę i 20 minut (to zależy od piekarnika - ciasto należy sprawdzać już po 50 minutach, by go nie wysuszyć).  Przed wyjęciem z piekarnika należy wbić patyczek w środek ciasta: powinno być lekko wilgotne. Zostawiamy ciasto do całkowitego wystygnięcia, wyjmujemy z tortownicy na metalową kratkę i jeśli to konieczne wyrównujemy jego powierzchnię, ja tego nie robiłam, podobała mi się taka delikatna góreczka:)

Polewa:

  • 125 g gorzkiej czekolady
  • 60 g śmietany kremówki

Czekoladę łamiemy i umieszczamy ją razem ze śmietanką nad kąpielą wodną. Mieszamy do uzyskania gładkiej i jednolitej polewy. Kiedy polewa będzie letnia, rozsmarowujemy ja na cieście pokrywając całkowicie jego powierzchnię. Dekorujemy według własnej weny twórczej i podajemy:) Zgodzę się z autorką źródła, że z bitą śmietaną smakuje wyśmienicie, posypaną domowym cukrem waniliowym:)

Smacznego :)

Źródło

Czytany 1470 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
zBLOGowani.pl
// FB
facebook