Gościmy

Odwiedza nas 123 gości oraz 0 użytkowników.

Najnowsze Komentarze

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

poniedziałek, 26 grudzień 2011 04:00

Ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym

Napisała

 W ramach eksperymentu na święta obok tradycyjnych ciast przygotowanych przez mamę, postanowiłam wypróbować to ciasto. Bardzo delikatne, mocno czekoladowe i o dziwo nie za słodkie, a to w okresie świątecznym bardzo ważne;)

Składniki na ciasto:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki drobnego cukru (można dać mniej)
  • 3/4 szklanki kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 1 szklanka maślanki lub kefiru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub innego aromatu)
  • 1 szklanka świeżo zaparzonej gorącej kawy (rozpuszczalne

Wykonanie:
Do dużego naczynia przesiewamy mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek, sól.
Do większej miski wlewamy maślankę, olej, jajka, wanilię lub inny olejek. Mieszamy mikserem na wolnych obrotach tylko do wymieszania składników. Dodajemy suche składniki i miksujemy krótko. Powoli dodajemy gorącą kawę, mieszając. Gotową masę dzielimy pomiędzy dwie tortownice o średnicy 23 cm (moje ciasto było pieczone w 26 cm tortownicy, więc nie było bardzo wysokie), wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 35 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka.

Krem czekoladowy:

  • 230 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (granulki) – ja dałam więcej, ale i tak nie była wyczuwalna
  • 5 łyżek wody
  • 1 łyżka rumu lub wódki
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżka cukru, jeżeli chcecie bardziej słodki krem, można dodać więcej
  • szczypta soli
  • 1 szklanka śmietany kremówk

Wykonanie:
W garnuszku mieszamy połamaną czekoladę, kakao, kawę, wodę, rum i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka miksujemy z połową cukru do białości (ja nie doczytałam i od razu dałam cały cukier;)). Powoli wlewamy roztopioną czekoladę (może być ciepła) i miksujemy tylko do połączenia się składników.
W drugim naczyniu ubijamy białka, dodając pod koniec resztę cukru (ja tu już cukier ominęłam;)). Białka dodajemy powoli do masy czekoladowej, delikatnie mieszając, do połączenia.

Kremówkę ubijamy na sztywno. I tu mi się pojawił problem, bo moja kremówka nie chciała się ubić. W związku z powyższym wspomogłam się żelatyną i krem się udał :) Dodajemy do niej masę czekoladową, delikatnie mieszamy, by nie było białych smug. Odstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia.

Polewa czekoladowa:

  • 140 g mlecznej czekolady
  • 110 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (granulek)
  • 160 g śmietany kremówki

Wykonanie:
Polewę robiłam z połowy porcji.
Kremówkę podgrzewamy w niedużym garnuszku, do wrzenia. Dodajemy połamane czekolady i kawę, mieszamy do roztopienia na minimalnej mocy palnika.

Ostateczne Wykonanie:
Wystudzone ciasto przekładamy kremem czekoladowym polewamy polewą i dowolnie dekorujemy. Chłodzimy w lodówce.

Smacznego :)

Źródło


Czytany 1530 razy

1 komentarz

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
zBLOGowani.pl
// FB
facebook