Kruche ciasteczka z dodatkiem cappuccino, orzechów laskowych i migdałów polane białą i gorzką czekoladą. Przypadną do gustu kawoszom :) W sam raz do kawki, herbatki czy kakao w jesienne dni :)
Składniki:
(ok. 50 sztuk)
- 20 g rozpuszczalnej kawy cappuccino
- 300 g mąki + do podsypywania
- 50 g mielonych orzechów laskowych
- 50 g mielonych migdałów
- 100 g cukru (dałam 70 g)
- 200 g masła
Do dekoracji:
- 50 g czekolady białej
- 50 g czekolady ciemnej
Wykonanie:
Cappuccino instant rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody i dokładnie mieszamy, następnie studzimy. Mąkę mieszamy z cukrem, mielonymi orzechami i migdałami i wlewamy cappuccino. Masło siekamy, zagniatamy z mąką i resztą składników na zwarte ciasto. Można zrobić ciasto w malakserze wrzucajac wszystkie składniki. Schładzamy przez 2 h w lodówce.
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Dużą, płaską blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej robimy wąski wałek grubości kciuka, następnie wałki kroimy na 5-centymetrowe kawałki. Z każdego kawałka formujemy księżyc-rogalik. Układamy na blasze w odstępach 3-centymetrowych, pieczemy na średniej półce.
Wyjmujemy po upieczeniu i zostawiamy na blasze, do całkowitego wystudzenia. Rozpuszczamy czekolady osobno (w kąpieli wodnej) i napełniamy nimi dwa woreczki śniadaniowe,wycinamy malutkie otworki w jednym rogu, dekorujemy najpierw jedną, potem drugą polewą. Pozostawiamy minimum 30 minut do zastygnięcia. Smacznego :)