Gościmy

Odwiedza nas 101 gości oraz 0 użytkowników.

Najnowsze Komentarze

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

czwartek, 19 grudzień 2013 17:39

Basler Herzen - serca z Bazylei

Napisała

To nie pierniczki, ale ciasteczka, chociaż dzięki przyprawom korzennym smakiem mogą przypominać pierniczki. Ja nie miałam wystarczającej ilości migdałów, zastąpiłam je orzechami włoskimi. Moje ciasteczka są więc bardziej orzechowe. Ciasto niestety nie jest przyjemne w wyrabianiu:) Nieźle się namęczyłam z tym ciastem, mimo, że długo się chłodziło, rozwałkowanie go było nie lada wyczynem. Jakoś się udało i ciasteczka powstały, trzeba je pilnować w pieczeniu, bo mogą się łatwo przypalić. Aha ciasteczka przed pieczeniem powinny się suszyć ok. 12h, polecam więc zrobić wieczorem, by rano móc wstawić do piekarnika.

Składniki na całą blaszkę ciastek:

  • 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 250 g mielonych migdałów (u mnie razem z orzechami włoskimi)
  • 250 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • szczypta mielonych goździków
  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka Kirschu lub rumu

Dodatkowo:

  • cukier, do dekoracji
  • białko, roztrzepane do posmarowania

Wykonanie:

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Migdały podprażamy na suchej patelni, do zarumienienia; odstawiamy do wystudzenia.

Do naczynia wsypujemy wystudzone migdały, cukier puder, kakao, przyprawy. Mieszamy.

W misie miksera ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy do suchych składników, dokładnie mieszamy lub miksujemy. Dodajemy rum, roztopioną czekoladę i mieszamy do połączenia. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy przez 1 godzinę w lodówce.

Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość około 1 cm, podsypując delikatnie cukrem pudrem. Wykrawamy serca. Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia do przeschnięcia na 12 godzin (całą noc).

Kolejnego dnia ciastka smarujemy przed pieczeniem lekko roztrzepanym białkiem.

Pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 8 - 13 minut do przesuszenia. Ciastka się napuszą, mogą lekko popękać a środek może pozostać bardziej miękki. Wyjmujemy i studzimy na kratce.

Wystudzone serca smarujemy po bokach białkiem (lub wodą) zanurzamy w cukrze i dociskamy, by boki były ładnie udekorowane. Przechowujemy w szczelnym pojemniku, do 1-2 miesięcy. Smacznego :)

Źródło

Czytany 1793 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
zBLOGowani.pl
// FB
facebook