Kruche ciasteczka ze świeżym imbirem i sezamem, bardzo smaczne. Po pewnym czasie twardnieją, ale na drugi dzień już miękną:)
Składniki:
(na około 30 sztuk)
- 150 g mąki pszennej
- 70 g miękkiego masła
- 85 g cukru
- 2 łyżki wody
- 3 łyżki startego imbiru
- ziarna sezamu do posypania
Wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Wsypujemy mąkę dokładnie miksujemy, dodajemy imbir i wodę. Wyrabiamy zwartą masę. Ciasto wałkujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 5 mm. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem, z wierzchu smarujemy je wodą i posypujemy ziarnami sezamu. Pieczemy w temp. 180 stopni około 15 minut, aż brzegi ciasteczek ładnie się zrumienią. Ciastka możemy przechowywać w metalowej puszce do 2 tygodni – chociaż to mało realne, by tyle przetrwały;) Smacznego:)