Gościmy

Odwiedza nas 204 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

piątek, 30 marzec 2018 16:24

Ciasteczka wielkanocne jajka

Napisała

Jak tylko je zobaczyłam, wiedziałam że muszę je wypróbować. Wyglądają słodko :) Mam dosyć dużą foremkę, myślę że mniejsze byłyby jeszcze fajniejsze :) Ciasteczka są kruche, maślane przełożone cytrynowym kremem :) Nie tylko wyglądają smakowicie, ale tak też smakują. Zrobiłam podwójną porcję ciasta, a kremu wystarczyło mi na wszystkie.

Składniki:

(na ok 28 większych ciasteczek)

Ciasto:

  • 85 g masła
  • 1 średnie jajko
  • 100 g cukru (dałam 50 g)
  • 210 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • mąka do podsypywania

Krem:

  • 65 ml soku z cytryny
  • 60 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 110 g masła

Wykonanie:

Masło wykładamy na stolnicę i przysypujemy suchymi składnikami ciasta. Siekamy je na kawałki, przysypując je za każdym razem mąką. Dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto. Ja wrzuciłam wszystkie składniki do malaksera i gotowe. Następnie zawijamy je w folię i chowamy do lodówki przynajmniej na godzinę. 

W czasie kiedy ciasto chłodzi się w lodówce, przygotowujemy krem cytrynowy. W małym rondelku mieszamy sok z cytryny z cukrem pudrem i żółtkami. Masę lekko podgrzewamy, dodaj pokrojone w kawałki masło i cały czas mieszając, czekamy aż się zagotuje. Gotuj przez minutę na małym ogniu cały czas mieszając, by nie zrobiły się grudki. Następnie przelewamy krem do miseczki i studzimy. W czasie studzenia mieszamy krem od czasu do czasu – dzięki temu nie powstanie na nim „skórka”. 

Od schłodzonego ciasta odkrawamy kawałek, a resztę chowamy z powrotem do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy cienko (ok. 3 mm). W czasie wałkowania podsypujemy ciasto mąką. Z ciasta wycinamy ciasteczka w kształcie jajka. 

W połowie ciasteczek wykrawamy okrągłe dziurki. Ciasteczka wstawiamy do nagrzanego do 170ºC piekarnika i pieczemy przez 4–6 minut. Moje były większe więc piekłam je dłużej, do zrumienienia. Ciasteczka będą gotowe, kiedy zmienią kolor na jasnozłoty, a ich brzegi lekko się przyrumienią. Ciastka studzimy na metalowej kratce. Następnie oprószamy cukrem pudrem ciastka z dziurką. Ciastka bez dziurki smarujemy kremem cytrynowym i przykrywamy ciastkami z dziurką. Smacznego :)

Źródło

Czytany 2770 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook