Ciasteczka z kardamonem na mące razowej. Zdrowsza wersja słodkości :) Aromatyczne, chrupiące, w sam raz na poranną przekąskę do herbaty czy kakao :) To propozycja na ciasteczka ze stempelkiem, jeśli macie to polecam – ładnie się prezentują takie ciasteczka. Oczywiście wyjdą i bez stempelków, można formować ciasteczka w kulki i robić wzorki widelcem lub wycinać foremkami.
Składniki:
- 125 g masła, w temperaturze pokojowej
- 120 g miałkiego brązowego cukru (lub cukru pudru)
- 250 g mąki pszennej razowej (lub orkiszowej razowej)
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka kardamonu (lub cynamonu)
- 2 łyżki mleka
Wykonanie:
W misie miksera ucieramy masło z cukrem, na jasną, puszystą masę. Dodajemy jajko i miksujemy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z kardamonem, dodajemy mleko i miksujemy (jeśli ciasto będzie zbyt suche, można dodać dodatkową łyżkę mleka). Ja wrzuciłam wszystkie składniki do robota kuchennego i zmiksowałam.
Ciasto owijamy folią spożywczą, schładzamy w lodówce przez 30 minut.
Blachę do ciasteczek smarujemy masłem, oprószamy mąką. Z ciasta odrywamy 30 g kawałki, formujemy kulki. Układamy je na blaszce, w niedużych odstępach od siebie, przyciskamy stempelkami (stempelki każdorazowo warto oprószać w mące, by nie przyklejały się do ciasta).
Pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 15 minut lub do zbrązowienia brzegów. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Można przechowywać w zamkniętej puszce, do 7 dni. Smacznego :)