Prosty i szybki deser, uwielbiam kruszonkę z owocami sezonowymi. Tym razem wykorzystałam mrożone, ale jako, że mamy jeszcze sezon na świeże owoce warto je wykorzystać :) To naprawdę ekspresowy deser, który można również przygotować dla niespodziewanych gości. Jeśli nie mamy świeżych owoców można wykorzystać mrożone.
Składniki:
- 3 szklanki świeżych lub mrożonych czarnych jagód
- 2 szklanki malin (mogą być mrożone)
- 2/3 szklanki brązowego cukru
- 1/2 szklanki mąki
- szczypta soli
- 5-7 dag masła
- 1/2 szklanki pokruszonych biszkopcików lub ciastek amaretti
- 1/2 szklanki posiekanych uprażonych migdałów
Wykonanie:
Mieszamy w misce wszystkie owoce oraz 1/3 szklanki cukru. Wsypujemy na dno kokilek. Mieszamy mąkę z resztą cukru i solą. Dodajemy pokrojone na kawałeczki masło i wyrabiamy palcami kruszonkę. Dodajemy do niej migdały i okruchy ciastek, mieszamy i posypujemy owoce. Pieczemy przez 15-20 minut w temp. 200 stopni. Aż kruszonka się zarumieni :) Smacznego :)