Mój ulubiony i ekspresowy deser, który można zrobić o każdej porze roku, wykorzystując sezonowe owoce;) Tym razem wpadły mi w ręce malinki i już po chwili z piekarnika unosił się aromat waniliowej kruszonki :) Uwielbiam ten deser, zwłaszcza że przygotowuje się go ekspresowo :) I do tego kruszonka, którą ubóstwiam :) Zdecydowanie polecam :)
Składniki:
(na 8 małych kokilek)
- 250 g malin
- 1 lekko czubata łyżka cukru (lub więcej wg preferencji - użyłam brązowego)
- kruszonka: pół szklanki mąki, 3 łyżki cukru waniliowego, 3 czubate łyżki masła
Wykonanie:
Owoce myjemy, osuszamy. Zasypujemy cukrem, delikatnie mieszamy. Rozkładamy je do małych naczynek do zapiekania (można też do jednego większego). Przygotowujemy kruszonkę: Wszystkie składniki wyrabiamy między palcami. Maliny posypujemy kruszonką. Pieczemy przez 15-20 minut w temp. 200 stopni. Aż kruszonka się zarumieni :) Jeśli maliny są kwaśne można dodatkowo posypać cukrem pudrem. Można podawać z lodami czy bitą śmietaną, dla nas najlepsze są bez niczego :) Kruszonka i owoce to jest to :) Smacznego :)
Źródło: Na podstawie tego przepisu