Pyszny i lekki deser z soczystymi malinkami, czyli korzystamy z sezonu malinowego:)
Składniki:
- 250 ml schłodzonej śmietanki kremowej 36%
 - 2 łyżki cukru pudru
 - 150 g malin
 - tabliczka gorzkiej czekolady
 - 3 łyżki płatków migdałowych
 

Wykonanie:
Maliny opłukujemy i suszymy. Następnie układamy warstwami w szklankach (lub salaterkach), jedna obok drugiej. Mi wystarczyło na cztery szklaneczki. Połowę śmietanki kremowej ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, dodajemy cukier puder i dalej ubijamy, aż powstanie gęsta bita śmietana. Wykładamy śmietanę na maliny, a na śmietanę kolejną warstwę malin i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania polewy czekoladowej. W garnku na średnim ogniu zagotowujemy drugą połowę śmietany. Odstawiamy z kuchenki i dodajemy połamaną na kostki czekoladę. Mieszamy, aż cała czekolada się roztopi do uzyskania gładkiej masy. Po ostudzeniu dekorujemy deser polewą, malinami i płatkami migdałowymi. Podajemy od razu lub po schłodzeniu polewy:) Smacznego :)

     
                
                
                
                
                
            
            
                
                
                
                
                            
                
                
                
                
                            
                
                
                
                
                            
                
                
                
                
                            
                
                
                
                
                            