Szaszłyki owocowe polane miodem i przykryte kokosową pierzynką:) Można użyć dowolnych owoców w różnych proporcjach. U mnie zamiast nektarynek były mandarynki, winogron akurat nie miałam, ale jak wspomniałam owoce mogę być przeróżne, ważne, by było kolorowo:) Ja robiłam z dużo mniejszych niż poniższe proporcji, a wyszło mi dwa talerze dużych szaszłyków.
Składniki:
(8 porcji)
- 4 banany
- 16 śliwek
- 4 nektarynki lub brzoskwinie (u mnie mandarynki)
- 4 gruszki
- kiść winogron (u mnie bez)
- 4 kiwi
- miód
- wiórki kokosowe
Wykonanie:
Wszystkie owoce myjemy i suszymy. Banany obieramy i kroimy w plasterki, kiwi również obieramy i kroimy w kostkę, u mnie raczej półplasterki. Nektarynki, gruszki kroimy w kostkę, ze śliwek usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Na średniej długości wykałaczki nadziewamy owoce, tak by koło siebie znalazły się owoce w różnym kolorze. Smarujemy szaszłyki miodem i posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego:)
Źródło: Wydawnictwo Rossa „Świąteczny stół”.