Lekki orzeźwiający deser na letnie gorące dni. Prosty w przygotowaniu, jedynie musimy troszkę poczekać, aż galaretka zastygnie, najlepiej zrobić ją wieczorem, a rano tylko dodać mus i gotowe jako deser do kawy czy na drugie śniadanie :) Truskawkowy duet, który ochłodzi, orzeźwi i zachwyci kubki smakowe ;)
Składniki:
(na 6 pucharków)
- 1 galaretka truskawkowa
- 2 garście truskawek do galaretki
- szklanka truskawek do musu
- 1 jogurt naturalny 200g
- kilka listków mięty + do dekoracji
- truskawki i maliny do dekoracji
- opcjonalnie cukier lub miód do dosłodzenia
Wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przy czym zmniejszamy ilość wody, ja zrobiłam na 1,5 szklanki wody. Chodzi o to, by szybciej zastygła. Zostawiamy do przestudzenia. Truskawki przeznaczone do galaretki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w mniejsze kawałki. Wrzucamy do przygotowanych pucharków. Pozostałe truskawki miksujemy na mus razem z jogurtem i listkami mięty. Ewentualnie dosładzamy do smaku, zależy od słodkości truskawek. Przestudzoną galaretkę przelewamy do pucharków z owocami i wstawiamy do lodówki do momentu zastygnięcia. Gotowy mus, też przechowujemy w lodówce, aż deserki zastygną. Gdy galaretki są gotowe, wlewamy do pucharków przygotowany mus, dekorujemy truskawkami (ewentualnie innymi owocami, które mamy pod ręką) i listkami mięty. Smacznego :)
Źródło: Przepis własny :)