Szybkie babeczki brownie, mocno czekoladowe, delikatnie wilgotne. Po prostu pyszne. Część zrobiłam w foremce na mini muffinki. Dzięki temu wyszły takie babeczki na jeden kęs. Reszta w standardowym rozmiarze.
Składniki:
- 1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady
- 100 g masła (pół kostki) + 2 łyżki
- 2/3 szklanki cukru
- 50 g mąki
- 3 jaja
Wykonanie:
Nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą rozpuszczamy w misce masło z pokruszoną czekoladą, dokładnie mieszamy. Jedno jajko i dwa żółtka ubijamy mikserem z cukrem. Do masy jajecznej miksujemy przestudzoną czekoladę i mąkę. Przygotowujemy foremkę na mini muffinki i układamy papilotki. Dwa białka ubijamy na pianę i delikatnie dodajemy do masy. Masą napełniamy foremki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C, pieczemy 10 minut (malutkie) lub 15 minut (wielkości kruchych babeczek). Wyjmujemy, zostawiamy w papierkach.
Źródło: Internet