Gościmy

Odwiedza nas 302 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

środa, 24 styczeń 2018 18:09

Kruche babeczki z kremem śmietankowym

Napisała

Jeśli będziecie korzystać z gotowych korpusów babeczek wówczas przepis ten będzie ekspresowy :) Przygotowanie kremu to tylko chwila :) To taka propozycja na niespodziewanych gości ;) Jeśli macie więcej czasu można upiec babeczki wcześniej a napełnić kremem przed samym podaniem :)

Składniki:

Babeczki:

  • 300 g mąki
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Krem śmietankowy z mleka skondensowanego:

  • 150 g serka mascarpone
  • 100 g mleka słodzonego skondensowanego

Wszystkie składniki powinny być schłodzone w lodówce przynajmniej 24 godziny przed rozpoczęciem ubijania (to bardzo ważne).

Do dekoracji:

  • kiwi
  • tarta czekolada
  • skórka z pomarańczy
  • listki mięty lub melisy

Wykonanie:

Przygotowujemy babeczki: Składniki ciasta siekamy i szybko zagniatamy. Można użyć robota kuchennego. Wsadzamy do schłodzenia do lodówki na około 2 godziny. Foremki na babeczki smarujemy masłem. Rozwałkowujemy ciasto podsypując oszczędnie mąką, większą szklanką wycinamy kółka i układamy w foremkach. Ja robiłam w mniejszych foremkach, więc użyłam mniejszej szklaneczki. Każdą przykrywamy pergaminem i obciążamy grochem lub fasolą (jest to konieczne - w innym przypadku nie uzyskamy kształtu miseczki, bo babeczki Nam urosną i nie będzie miejsca na nadzienie:)). Pieczemy w temp. 200oC przez 15-20 minut, po czym usuwamy pergamin i fasolę - pieczemy do zrumienienia. Studzimy na kratce.

Jeśli nie macie czasu, lub chęci na przygotowanie domowych babeczek, można skorzystać z gotowych korpusów babeczkowych:)

Krem śmietankowy: W misie miksera umieszczamy serek mascarpone i słodzone mleko skondensowane i rozpoczynamy ubijanie (trzepaczki miksera do ubijania białek). W miarę ubijania krem będzie robił się coraz bardziej gęsty, aż w końcu przestanie spływać z mieszadeł miksera i będzie zachowywał kształt. Powinien powstać gęsty, jednolity krem. Zbyt długie ubijanie może spowodować zwarzenie się kremu, nalezy oserwowac krem, jak jest wystarczaąco gesty, nie ma co przesadzać z dalszym ubijaniem :)

Wkładamy krem do szprycy i napełniamy babeczki, dodatkowo dekorujemy babeczki owocami, tarta czekoladą i listkiem mięty/melisy :) Są przepyszne :)  Smacznego :)

Źródło: Przepis własny.

Czytany 2452 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook