Pyszne muffinki z nadzieniem budyniowym i malinami. Słodycz budyniu równoważy kwaskowatość malin, ja użyłam mrożonych.
Składniki (na 12 sztuk):
- 250 g mąki pszennej
- 10 g kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 130 g brązowego cukru
- 80 ml stopionego masła
- 1 jajko
- 210 ml mleka
- 24 maliny
- dodatkowo: 200 ml mleka, pół opakowania budyniu bez cukru, łyżka cukru
- czekoladowe groszki do posypania babeczek (pominęłam)
Wykonanie:
Przygotowujemy budyń. 50 ml mleka mieszamy z połową opakowania budyniu i cukrem. Pozostałe mleko podgrzewamy, kiedy zacznie się gotować wlewamy mleko z budyniem i gotujemy mieszając do zgęstnienia. Odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę mieszamy z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Ostudzone masło mieszamy z jajkiem i mlekiem. Mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy łyżką do połączenia składników. Do każdej papilotki wlewamy łyżeczkę masy. Na środku kładziemy łyżeczkę budyniu i po 2 maliny. Zalewamy pozostałym ciastem (na 3/4 wysokości foremki). Na wierzchu posypujemy babeczki czekoladowymi groszkami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut. Smacznego:)