Gościmy

Odwiedza nas 376 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

piątek, 22 grudzień 2017 19:04

Babka piernikowa

Napisała

Jeśli macie ochotę na piernik, ale czasu brak na jego przygotowanie polecam wykonanie tej babki. Smakuje jak piernik, mocno korzenny aromat, do tego wilgotna i mięciutka. Ja ją zrobiłam teraz do zjedzenia jeszcze przed świętami :) W ramach wprowadzania się w świąteczny klimat:)

Składniki:

  • 2/3 szklanki cukru
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki miodu
  • 125 g masła
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (w granulkach)
  • 1 szklanka zmielonych orzechów (włoskich, laskowych)
  • 1 szklanka mąki
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej (zastąpiłam proszkiem do pieczenia)
  • 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
  • 3 jajka, oddzielnie białka i żółtka

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, orzechy, sodę i przyprawy – przesiewamy i odkładamy (ja orzechów nie przesiewałam :)) Cukier, mleko, miód, masło, kawę umieszczamy w garnuszku, zagotowujemy, mieszając, aż do rozpuszczenia składników. Po wystudzeniu dodajemy orzechy, mąkę, sodę, przyprawę korzenną i miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku, nadal miksując. Białka ubijamy na sztywną masę, łączymy delikatnie z masą ciastową.

Ciasto wykładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą o wymiarach 22 - 23 cm z kominkiem. Ja użyłam formy silikonowej, nie musiałam jej niczym smarować. Pieczemy około 50 - 60 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka. Można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Smacznego :)

Źródło

Czytany 1804 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook