Gościmy

Odwiedza nas 411 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

środa, 21 grudzień 2016 22:18

Pierniczki z wzorem

Napisała

Przepis jest na pierniczki do specjalnych foremek, takich z wgłębieniem. Ja takich nie miałam, więc zrobiłam ze stempelkami, chociaż to ciasto tu się za bardzo nie sprawdziło. Wzór mi się lekko rozlał :) Do stempelków się jednak nie nadają. Za to w smaku są pyszne. Smakują jak kruche ciasteczka, nie miękną są chrupiące :)

 Składniki:

  • 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 9 łyżeczek przyprawy korzennej
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 230 g masła
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 duże jajko
  • pół szklanki melasy
  • 2 łyżki jasnego syropu kukurydzianego/golden syrupu/płynnego miodu

W tym przepisie szklanka o pojemności 230 ml, nie 250 ml. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Wykonanie:

W naczyniu mieszamy suche składniki: mąkę pszenną, kakao, przyprawę korzenną, sodę oczyszczoną, sól. Odkładamy.

W misie miksera umieszczamy masło i cukier. Ucieramy przez kilka minut lub dłużej, do powstania bardzo jasnej i puszystej masy maślanej. Dodajemy jajko, dokładnie u docieramy do połączenia. Dodajemy melasę, następnie syrop kukurydziany/golden syrup/płynny miód i ucieramy lub miksujemy do połączenia. Wsypujemy wszystkie suche składniki, miksujemy do połączenia.

Ciasto wyjmujemy na stolnicę oprószoną mąką pszenną, lekko spłaszczamy. Owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez całą noc.

Kolejnego dnia ciasto wyjmujemy na oprószoną mąką pszenną stolnicę. Rozwałkować zgodnie z głębokością swojej foremki. Jeśli foremki są w kształcie stempli - na grubość stempla. Wycinamy kawałki ciasta, oprószamy mąką pszenną i wypełniamy nimi przygotowaną foremkę, usuwając nadmiar ciasta. Gotowe pierniczki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wystukując je z formy. Ja wycinałam po prostu ciastka i wciskałam stempelki.

Pieczemy przez 7 - 15 minut w zależności od grubości i wielkości pierniczków w temperaturze 180ºC. Wyjmujemy studzimy na kratce. Dowolnie dekorujemy – ja zrobiłam tak jak w źródle przepisu, udekorowałam jadalnym pyłem 'antyczne złoto' (nakładany na pierniczek przy pomocy pędzelka).  Smacznego :)

Źródło

Czytany 1974 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook