Gościmy

Odwiedza nas 184 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

czwartek, 22 grudzień 2016 21:12

Rustykalne orzechowe serca

Napisała

Pełne orzechów pierniczki – są pyszne, chociaż jak dla mnie mogłyby być mniej słodkie. Ciasto było dosyć luźne i obawiałam się, że nic z nich nie wyjdzie :) Pierwsza partia lekko się rozlała tzn serca nie były tak wyraźne, ale druga blacha już była ok. Jak zwykle będę rozdawać na święta pierniczki, zobaczymy czy rodzinie będą smakować :)

Składniki:

(na około 40 sztuk)

  • 100 g miodu
  • 100 g golden syrupu lub miodu
  • 50 g brązowego cukru
  • 200 g zmielonych migdałów (lub orzechów włoskich, pekanów)
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich lub pekanów
  • 1 duże jajko
  • 15 g przyprawy korzennej
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej (dałam proszek do pieczenia)

Lukier orzechowy:

  • 2 szklanki cukru pudru
  • 6 łyżek likieru orzechowego (użyłam syropu orzechowego do kawy)

Wykonanie:

W garnuszku umieszczamy miód, golden syrup, brązowy cukier. Podgrzewamy, do rozpuszczenia się cukru, następnie odstawiamy do przestudzenia. W misie miksera umieszczamy zmielone migdały, mąkę pszenną, przyprawę korzenną, sodę oczyszczoną. Miksujemy do połączenia. Dodajemy jajko i przestudzony miód, miksujemy. Pod sam koniec dodajemy posiekane orzechy. Ponownie miksujemy. Powstanie gęsta, lecz bardzo klejąca masa - nie będzie możliwe wałkowanie. Masę przekładamy do miseczki, przykrywamy folią i schładzamy w lodówce przez 2 godziny (można też zostawić przez noc). W lodówce masa stwardnieje i zrobi się bardziej plastyczna.

Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki. Podsypujemy mąką stolnicę i wałek, wałkujemy ciasto na grubość około 6 - 7 mm. Wycinamy serca. Układamy na blaszce wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Pieczemy w temperaturze około 180ºC przez 10 minut, do wypieczenia (nie przypalić - przypalone będą kruche i gorzkie). Studzimy na kratce.

W miseczce rozcieramy przesiany cukier puder i likier, grzbietem łyżki, do otrzymania bezgrudkowego lukru. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki - dodajemy więcej cukru, jeśli zbyt gęsty - likieru. Lukrujemy pierniczki, dodatkowo na tężejącym lukrze można przykleić orzechy np. pekany lub włoskie. Polukrowane pierniczki po wyschnięciu wstawiamy do puszki. Od lukru szybko miękną. Smacznego :)

Źródło

Czytany 2938 razy
Więcej w tej kategorii: « Pierniczki z wzorem Szybki piernik »

1 komentarz

  • Link do komentarza Patrycja czwartek, 22 grudzień 2016 21:28 napisane przez Patrycja

    Wyglądają apetycznie, lubię takie mięciutkie pierniki :)

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook