Gościmy

Odwiedza nas 165 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

środa, 15 luty 2012 21:03

Pączki z konfiturą malinową

Napisała

Moje pierwsze w życiu pączki:) Oczywiście samodzielnie zrobione. Pamiętam jak w dzieciństwie pomagałam mamie, ale to nie to samo:) W każdym razie postanowiłam w tym roku na tłusty czwartek przygotować sobie pączki własnej roboty:) Wykorzystałam poniższy przepis, ale zrobiłam z połowy porcji, bo jak wiadomo pączki najlepsze są na świeżo, a i z połowy wyszło sporo. Chociaż takie złe nie były na drugi dzień:) Podaję przepis w oryginale.

Składniki na około 35 pączków:

  • 150 ml letniej wody
  • 310 ml letniego mleka
  • 2 duże jajka
  • 900 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 g cukru
  • 100 g masła (rozpuszczonego i wystudzonego)
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki drożdży instant (12 g) lub 24 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka spirytusu

Ponadto:

  • olej do smażenia
  • cukier puder
  • konfitura, dżem do nadziania (użyłam malinowej)

Wykonanie:

Ja tym razem, w związku z tym, że robiłam je późnym popołudniem po pracy skorzystałam wyjątkowo z drożdży instant, zawsze to troszkę szybciej;) Ale podaje dwa warianty jak w oryginalnym przepisie:)

Przygotowywanie ciasta w przypadku drożdży instant:

Przesianą mąkę z solą wsypujemy do dużej miski, dodajemy drożdże, mieszamy. Dodajemy jajka i cukier. Mleko łączymy z wodą i spirytusem i powoli dolewamy do miski, mieszamy. Stopniowo dodajemy masło i łączymy składniki.

Przygotowywanie ciasta w przypadku świeżych drożdży:

Przesianą mąkę z solą wsypujemy do dużej miski. Pośrodku robimy wgłębienie, wkruszamy do niego drożdże. Zalewamy je częścią letniego mleka (nie gorącego!), zasypujemy dwoma łyżkami cukru i pozostawiamy na 20 minut, by drożdże 'ruszyły'. Po tym czasie dodajemy resztę mleka połączonego z wodą i spirytusem, resztę cukru, jajka, na końcu dodając wystudzony tłuszcz.

Ciasto wykładamy na stolnicę i wyrabiamy gładkie, lśniące ciasto. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości, przykryte ręczniczkiem lub folią spożywczą.

Wykładamy na stolnicę, odpowietrzamy delikatnie, dzielimy na połowę. Jedną część przykrywamy, by nie wysychała i odkładamy na później. Ciasto wałkujemy na grubość około 1 cm. Foremką lub szklanką wykrawamy krążki o średnicy około 5 - 7 cm. Układamy je na oprószonej blaszce, przykrywamy ręczniczkiem i pozostawiamy do wyrośnięcia (muszą się porządnie napuszyć, inaczej nie będą miały wokół jasnej obwódki po upieczeniu). Podobnie postąpić z pozostałym ciastem.

Rozgrzewamy olej w szerokim garnku do temperatury 180ºC (wrzucony kawałeczek chleba powinien zarumienić się w ciągu 40 sekund). Smażymy po 3 - 4 sztuki (nie więcej) na raz, około 1-2 minut z każdej strony. Usmażone wykładamy na papierowy ręczniczek kuchenny, by ociekły z tłuszczu.

Po usmażeniu nadziewamy konfiturą, dżemem (np. szprycą z ostrą nasadką). Zdecydowałam, że zaryzykuję napełnianie pączków szprycą, ale przez to miały trochę za mało konfitury w środku:( Bo wydawało mi się, że już jest jej dużo;) Następnym razem chyba jednak spróbuję od razu z nadzieniem robić:)

Oprószamy cukrem pudrem lub lukrujemy, ja część zrobiłam z cukrem pudrem, a drugą część z polewą czekoladową. Jako maniak czekoladowy oczywiście jadłam przede wszystkim te z czekoladą:) Wyszły pyszne:) Smacznego :)

Źródło

Czytany 2375 razy
Więcej w tej kategorii: Faworki (chrust) »

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook