Gościmy

Odwiedza nas 499 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

piątek, 17 styczeń 2014 19:49

Owsiane florentynki

Napisała

Fajne ciasteczka pełne ziaren, gwarantują wciągające chrupanie:) Proste do wykonania i naprawdę smaczne:)

Składniki:

  • 50 g płatków owsianych górskich
  • 25 g pestek słonecznika
  • 25 g pestek dyni
  • 40 g płatków migdałowych
  • 1 białko z dużego jaja
  • 40 g cukru pudru
  • skórka otarta z ćwiartki dużej pomarańczy (u mnie z całej)

Proporcje płatków owsianych/pestek słonecznika/dyni/migdałów można zmieniać dowolnie. Najważniejsze jest, aby na koniec w przepisie użyć około 140 g ww. mieszanki.

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni. Na suchej patelni uprażymy osobno płatki owsiane i pestki dyni oraz słonecznika. Zarówno płatki jak i pestki mają być chrupkie i lekko zezłocone.

Białko mieszamy z cukrem pudrem i tartą skórką pomarańczową, a następnie z uprażonymi płatkami owsianymi, pestkami dyni i słonecznika oraz płatkami migdałowymi (nie prażonymi!).

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na papier nakładamy po 1 czubatej łyżce masy owsianej, a następnie pomagając sobie widelcem ugniatamy i formujemy okrągłe, płaskie „placuszki”.

Pieczemy 10-20 minut, do czasu aż Florentynki będą ciemno miodowe na brzegach i jasno miodowe na środku. Ciasteczka trzeba bardzo uważnie obserwować w czasie pieczenia! Czas pieczenia zależy od grubości/wielkości ciasteczek oraz stopnia nagrzania piekarnika. Nie można dopuścić do tego, aby ciasteczka się przepiekły, bo będą gorzkawe, ani żeby były niedopieczone, bo wtedy nie będą chrupiące. Ja piekłam około 20 minut.

Po wyjęciu z piekarnika, pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Najlepiej jest wyjąć je z piekarnika, odczekać 2-3 minuty, aby lekko przestygły, a następnie przełożyć je na kratkę. Smacznego:)

Źródło

Czytany 1048 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
zBLOGowani.pl
// FB
facebook