Fajny pomysł, jakoś wcześniej nie wpadłam na to, by naleśniki posmarować masłem orzechowym:) Bardzo smaczne, ale jak to z masłem bywa, mocno zapychające:)
Składniki:
Na ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka stopionego masła (w ostateczności oleju)
- szczypta soli
Nadzienie:
- 6 łyżek gładkiego masła orzechowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki mleka
- kropelki z mlecznej czekolady (u mnie bez)
- banany, pokrojone na plasterki
Wykonanie:
Z mąki, mleka jajek, stopionego masła/oleju i szczypty soli mikserem rozrabiamy ciasto naleśnikowe. Jeżeli jest za gęste dodajemy mleka, jeżeli za rzadkie mąki. Ważne, żeby była odpowiednia gęstość, wówczas dobrze się smażą. Smażymy naleśniki.
Mieszamy masło orzechowe z cukrem, mlekiem i kropelkami czekoladowymi. smarujemy masą naleśniki, nakładamy banany i zwijamy. Masa z masła orzechowego jest dosyć twarda i ciężka do rozsmarowania, lepiej dodać więcej mleka. Smacznego:)