Smaczny obiadek, lekko podsmażone chrupiące warzywa i aromatyczny oscypek. Uwielbiam ten smak, a jeszcze jak go delikatnie zgrillujemy to już rewelacja :) Proste, smaczne i warte wypróbowania.
Składniki:
(na 2 porcje)
- 100 g ryżu (1 torebka)
- 1 papryka zielona
- 1 marchewka
- 4-5 pieczarek
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 opakowanie brokułów mrożonych
- 2 małe oscypki (można użyć większego lub rolady ustrzyckiej)
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
Wykonanie:
Paprykę przecinamy wzdłuż, oczyszczamy z pestek. Miąższ płukamy i kroimy w kosteczkę lub paski. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki, marchewkę obieramy i kroimy w paski. Seler naciowy również po umyciu kroimy w plasterki. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. W osobnym garnku gotujemy wodę na brokuły, które gotujemy do lekkiej miękkości, lepiej jak pozostaną kruche.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Warzywa krótko podsmażamy. Aby delikatnie zmiękły, ale pozostały chrupiące, zaczynamy od marchewki, jak lekko zmięknie dodajemy pieczarki, seler i paprykę. Gdy ryż się ugotuje wrzucamy go do warzyw, dorzucamy również odcedzone brokuły. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi i delikatnie mieszamy.
Oscypek kroimy w plasterki i na osobnej patelni bez tłuszczu podsmażamy go z obu stron. Na talerze wykładamy ryż z warzywami i dekorujemy oscypkiem. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i podajemy. Smacznego :)
Źródło: Przepis własny.