Zamiast tradycyjnego schabowego proponuję Wam na niedzielny obiad roladki nadziewane papryką. Podane z delikatną surówką będą świetną propozycją na rodzinny obiad.
Składniki:
(na 2 porcje- 8 roladek):
- 4 kotlety schabowe o grubości ok. 2 cm (lub 8 o grubości 1cm)
- 1 łyżka ostrej musztardy
- ¼ czerwonej i zielonej papryki
- śmietana 12 lub18% - 200g
- natka pietruszki
- papryka w płatkach
- przyprawy: papryka, przyprawa do schabu, zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- wykałaczki
Wykonanie:
Kotlety schabowe przekrawamy na pół. Mięso rozkładamy i rozbijamy lekko tłuczkiem. Jeżeli mamy 8 kotletów o grubości 1cm już ich nie przekrawamy, tylko lekko ubijamy. Oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Z jednej strony smarujemy mięso musztardą. Na każdy kotlet (na stronę z musztardą) nakładamy po pasku zielonej i czerwonej papryki. Zwijamy z mięsa roladki. Boki spinamy wykałaczkami. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy przyprawami i papryką w płatkach. Śmietanę mieszamy z posiekaną natką pietruszki, ewentualnie doprawiamy troszkę solą i pieprzem i polewamy nią nasze roladki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni, do momentu, aż część śmietany wyparuje a mięsko się delikatnie przyrumieni. Można przewrócić w trakcie pieczenia. U mnie to trwało ok. 40- 50 minut –Zależy od wielkości i grubości roladek :) Ja podałam z sałatką z młodej kapusty. Smacznego:)
Źródło: Eksperyment własny.