Cóż można zaproponować w takie upalne dni? :) Najlepiej mrożoną kawę, tym razem wariacja z jagodami, pycha :) Szybka, prosta i smaczna. Jeżeli preferujecie lżejsze wersje to proponuję pominąć bitą śmietanę :)
Składniki:
- 250 ml śmietanki kremówki
- 300 ml mleka
- 300 ml schłodzonej kawy rozpuszczalnej (3 płaskie łyżeczki kawy)
- 1 łyżka cukru (opcjonalnie)
- 2 kostki mlecznej czekolady (u mnie gorzka)
- 100 g jagód
- kilka łodyżek świeżej mięty (do napoju i do dekoracji)
- 4 gałki/łyżki lodów waniliowych
Wykonanie:
Kremówkę ubijamy na sztywno i odkładamy na bok. Czekoladę mleczną ścieramy np. na tarce.
Do blendera wlewamy mleko, kawę rozpuszczalną, opłukane i sparzone jagody (ja nie sparzałam) , 2 łodyżki świeżej mięty, cukier i miksujemy do chwili połączenia wszystkich składników. Dodajemy lody i ponownie miksujemy. Tym razem bardzo krótko, aby lody nie zdążyły się rozpuścić. Do wysokich szklanek rozlewamy mrożoną kawę, a na wierzch wykładamy ubitą kremówkę (ok. 3-4 kopiastych łyżek). Gotowe porcje należy udekorować, np. tartą czekoladą, jagodami oraz liśćmi mięty. Smacznego :)