Jeśli już zrobiliście domowy syrop szarlotkowy to polecam go do kaw i herbat. Koniecznie polecam wypróbować go z latte :) Pycha. Mi się troszkę za dużo tego syropu wlało do szklaneczki, więc była troszkę za słodka, dlatego radzę nie przesadzać z ilością :)
Składniki:
(na 2 porcje)
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub ½ szklanki zaparzonej kawy
- ½ szklanki mleka
- domowy syrop szarlotkowy
- ½ szklanki wody
- spieniacz do mleka
- cynamon do posypania
Wykonanie:
Kawę rozpuszczamy w pół szklanki wrzącej wody lub jeśli używamy kawy mielonej to zaparzamy, a następnie oddzielamy do fusów:) Mleko podgrzewamy, przelewamy do blaszanego kubeczka (to ma znaczenie, lepiej się pieni) i miksujemy, aż podwoi swoją objętość. Do szklanek na latte wlewamy syrop szarlotkowy (proponuję, tak na ½ cm :)), wlewamy spienione mleko, a na końcu wlewamy kawę. Utworzą się kolejne warstwy naszej kawy :) Możemy posypać cynamonem. Przed spożyciem mieszamy wszystkie warstwy :) Smacznego :)