Mój domowy ajerkoniak wykorzystuję między innymi jako dodatek do kawy. Kawa z likierem jest dużo lepsza :) Propozycja na chłodne czy mroźne dni, gorąca i aromatyczna kawa :)
Składniki:
(na 1 porcję)
- 50 ml mocnej kawy
- 200 ml mleka
- 3 łyżki ajerkoniaku (u mnie domowy)
- 50 ml śmietany kremówki
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Wykonanie:
Zaczynamy od ubicia śmietany razem z cukrem pudrem. Kiedy będzie już prawie gotowa dodajemy kawę rozpuszczalną i ubijamy, aż śmietana będzie sztywna. Odstawiamy do lodówki.
Mleko podgrzewamy w garnuszku razem z ajerkoniakiem i spieniamy. Do szklanki wlewamy zaparzoną kawę, potem mleko, a na wierzchu kładziemy kleks lub dwa bitej śmietany.Przed wypiciem delikatnie mieszamy. Smacznego :)