Aromatyczna herbatka pełna przypraw, przyrządzana na indyjski sposób. Bardzo dobra i rozgrzewająca:) Ja lubię takie smaki:)
Składniki:
(na 2 porcje)
- ½ łyżeczki świeżo zmielonego zielonego kardamonu
- kilka ubitych w moździerzu goździków
- zmielony mały kawałek kory cynamonu (użyłam mielonego)
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta suszonego imbiru
- szczypta czarnego pieprzu (pominęłam)
- kilka plasterków świeżego imbiru
- trzy łyżeczki czarnej herbaty
- 1 szklanka mleka
- 2 szklanki wody
Wykonanie:
Do rondla wlewamy dwie szklanki wody, dodajemy przyprawy (pół łyżeczki świeżo zmielonego zielonego kardamonu, kilka ubitych w moździerzu goździków, zmielony mały kawałek kory cynamonu, szczyptę: gałki muszkatołowej, suszonego imbiru, czarnego pieprzu oraz kilka plasterków świeżego imbiru) oraz trzy łyżeczki czarnej herbaty. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu. Gdy będzie wrzało, dodajemy szklankę mleka. I znowu zagotowujemy. Przed podaniem przecedzamy wszystko przez sitko i słodzimy do smaku cukrem lub miodem. Smacznego:)