Gościmy

Odwiedza nas 245 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

wtorek, 06 maj 2014 20:57

Buchty z powidłami

Napisała

Świetne bułeczki, proste do przygotowania, delikatne. Rosną połączone i tak też je pieczemy, a po upieczeniu delikatnie odrywamy :) Ja zrobiłam połowę z powidłami połowę z czekoladą :)

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych
  • 270 - 300 ml mleka
  • 60 g masła, roztopionego
  • 1 małe jajko
  • 2,5 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • powidła (około pół słoiczka) na nadzienie
  • 2 łyżki masła, roztopionego, do posmarowania
  • cukier puder do oprószenia

Wykonanie:

Przygotowujemy tortownicę o średnicy 25 cm, spód wykładamy papierem do pieczenia.

Drożdże suche mieszamy z mąką, ze świeżymi najpierw robimy rozczyn. Jajko roztrzepujemy z mlekiem, cukrem i skórką otartą z cytryny. Do miski wsypujemy mąkę, robimy dołek, wlewamy mleko z jajkiem, dodajemy masło, sól, wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy przykryte do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (na około 1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto krótko wyrabiamy, dzielimy na 50 - 55 gramowe części. Z każdej części robimy kulkę, którą rozpłaszczamy w dłoni (lub rozwałkowujemy), na środek nakładamy łyżeczkę nadzienia i sklejamy. Układamy blisko siebie w tortownicy (powinny się stykać). Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.

Przed samym pieczeniem smarujemy roztopionym masłem. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 25 - 27 minut. Wyjmujemy, studzimy na kratce, podajemy oprószone cukrem pudrem. Smacznego :)

Źródło

Czytany 2449 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook