Gościmy

Odwiedza nas 401 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

wtorek, 07 sierpień 2012 03:13

Parowańce (pampuchy) z sosem jagodowym

Napisała

Pyszne drożdżowe bułeczki gotowane na parze z sosem jagodowym:) Warto dla odmiany zrobić takie bułeczki. Nie trzeba uruchamiać piekarnika w takie dni jak dziś:)

Składniki:

(na ok. 9-10 bułeczek)

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 50g drożdży
  • szklanka letniego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Sos jagodowy:

  • 200g jagód
  • cukier do smaku
  • 100ml gęstego jogurtu naturalnego

Wykonanie:

Z drożdży, mleka, cukru i 2 łyżek mąki robimy zaczyn. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięty zaczyn dodajemy do reszty mąki, oleju i szczypty soli. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (około 10 minut). Odrywamy po kawałku ciasta, formujemy kulkę, układamy na papierze do pieczenia wysmarowanym olejem, lekko spłaszczamy. Bułeczki przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki wkładamy do naczynia do gotowania na parze, lub np. jak ja na gazie zawiązanej na krawędziach garnka i parujemy około 8 minut.

Jagody, jogurt i cukier wrzucamy do blendera i miksujemy krótko. Parowańce polewamy sosem jagodowym, ja oczywiście sobie sosu nie żałowałam:) Smacznego:)

A jeżeli nie zjecie od razu wszystkich parowańców, to można później spokojnie odgrzać w piekarniku lub mikrofali, nie tylko na słodko. Ja za namową autorki bloga, z którego skorzystałam, wypróbowałam również wersję na słono, zamiast żółtego sera użyłam oscypka, po prostu rewelacja:)

Źródło inspiracji

 

Czytany 3294 razy

1 komentarz

  • Link do komentarza Artek wtorek, 07 sierpień 2012 00:54 napisane przez Artek

    Proste i pyszne :). Gdy nie ma jagód wystarcza jogurt z owoców leśnych jako sos do "maczania" bułek.

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook