Gościmy

Odwiedza nas 145 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

wtorek, 04 maj 2021 22:26

Chleb pszenno-żytni (szybki)

Napisała

Prosty i pyszny chlebek (delikatnie żytni, bo dodatek tej mąki nie jest w tym chlebie zbyt duży). Szybki w samym przygotowaniu, bo oczywiście potrzebuje troszkę czasu na wyrastanie, ale nie jest to parę godzin czy cała noc ;) Ciasto jest dosyć luźne, więc oczywiście pieczemy w foremce. Nie trzeba go zatem długo wyrabiać :) Jest bardzo smaczny i ma chrupiącą skórkę:) Chleb pszenno-żytni znajdziecie już na mojej stronie, ale ciągle testuję różne przepisy i każdy jest troszkę inny. Rożne proporcje składników, różne formy wyrabiania, różne czasy wyrastania i sposoby pieczenia - to wszystko sprawia, że z podobnych składników wychodzą zupełnie inne chlebki :) Zapewne jeszcze nie jeden pszenno-żytni chlebek się tu pojawi :)


Składniki:

  • 450g mąki pszennej chlebowej typ 650
  • 3 kopiaste łyżki mąki żytniej
  • ok. 30g (max.50g) miękkiego masła
  • 250ml letniej wody (w razie potrzeby można dolać jeszcze 50ml)
  • 1 torebka drożdży instant
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka nasion kminku + dodatkowa porcja do posypania chleba (pominęłam, nie znoszę kminku, można dodać też inne ulubione ziarna)

Wykonanie:

Wszystkie składniki na chleb łączymy w misce, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto ( ja zrobiłam to za pomocą miksera z hakami) - odstawiamy przykryte czystą ściereczką w ciepłe miejsce na 30 minut.

Następnie  przekładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem foremki (max. do 1/2 wysokości) i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 50-60 minut. Wyrośnięte ciasto posypujemy ziarnami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni (temperatura zależy od Waszych piekarników, można zacząć od 220 st.,

a jeżeli okazałoby się, że chlebek mocno się zarumienia po 20 minutach można obniżyć temp. do 190-200stopni.) Czas pieczenia 50 minut.
Po upieczeniu chlebek zostawiamy jeszcze 15 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, następnie wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce. Najlepiej zacząć kroić chlebek dopiero po 2 godzinach jego odpoczynku. Smacznego :)

Źródło

Czytany 322 razy
Więcej w tej kategorii: « Ciabatta

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook