Pyszne ciasto o smaku cappuccino, czyli moje ulubione smaki kawowe. Mocno kawowy krem z serka mascarpone i bita śmietana. Jeżeli chodzi o ciasto wydaje mi się, że do tych mas jest troszkę za ciężkie. Lepiej pasowałby tu delikatny biszkopt. Ale w smaku pychota:)
Składniki na ciasto:
- 5 dużych jajek
- 125 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej lub mikrofali
- 125 g masła, miękkiego
- 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej (proszku)
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 125 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa cappucino:
- 250 g serka macarpone
- 250 g śmietany kremówki
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
- 60 g kawy cappucino (proszku)
- 3 łyżki drobnego cukru do wypieków (lub więcej/mniej - zależy to od cappucino)
Na górę:
- 250 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka drobnego cukru do wypieków
- 20 g kawy cappucino (proszku)
Wykonanie:
Masło ucieramy do białości. Dodajemy roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę, miksujemy. Kawę rozpuszczamy w 1 łyżce gorącej wody, dodajemy do masy. Następnie wrzucamy cukier i miksujemy. Białka oddzielamy od żółtek. Po kolei do masy czekoladowej wbijamy żółtka, miksując po każdym dodaniu. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy i miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie mieszamy z masą czekoladową.
Ciasto przekładamy do kwadratowej formy o boku 23 cm (lub tortownicy o średnicy 24 cm), wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 25 - 30 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto dokładnie studzimy i kroimy wzdłuż na dwa blaty.
Jeśli robicie ciasto w większej blaszce niż podana, ciężko będzie je przekroić wzdłuż ze względu na rozmiary, warto ciasto podzielić na dwie części i każdy blat upiec osobno, około 12 - 15 minut, do suchego patyczka. Blaty można naponczować.
Przygotowujemy masę cappuccino. Serek mascarpone miksujemy lub mieszamy dokładnie z cappuccino. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody, studzimy.
Kremówkę ubijamy na sztywno. Powoli dodajemy cukier i dalej miksujemy. Wlewamy przestudzoną żelatynę, cały czas miksując. Ubitą masę dodajemy do serka mascapone i dokładnie mieszamy. Masa gotowa.
Teraz ubijamy kremówkę na wierzch ciasta. Ubijamy ją na sztywno. Wsypujemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy.
Wystudzone ciasto przekładamy kremem cappuccino, na wierzch wykładamy ubitą kremówkę, posypujemy cappuccino. Przechowujemy w lodówce. Przed podaniem kroimy w kostkę. Smacznego:)