Gościmy

Odwiedza nas 153 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

sobota, 08 wrzesień 2012 14:19

Kostka Cappuccino

Napisała

Pyszne ciasto o smaku cappuccino, czyli moje ulubione smaki kawowe. Mocno kawowy krem z serka mascarpone i bita śmietana. Jeżeli chodzi o ciasto wydaje mi się, że do tych mas jest troszkę za ciężkie. Lepiej pasowałby tu delikatny biszkopt. Ale w smaku pychota:)

Składniki na ciasto:

  • 5 dużych jajek
  • 125 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej lub mikrofali
  • 125 g masła, miękkiego
  • 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej (proszku)
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 125 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa cappucino:

  • 250 g serka macarpone
  • 250 g śmietany kremówki
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 60 g kawy cappucino (proszku)
  • 3 łyżki drobnego cukru do wypieków (lub więcej/mniej - zależy to od cappucino)

Na górę:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka drobnego cukru do wypieków
  • 20 g kawy cappucino (proszku)

Wykonanie:

Masło ucieramy do białości. Dodajemy roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę, miksujemy. Kawę rozpuszczamy w 1 łyżce gorącej wody, dodajemy do masy. Następnie wrzucamy cukier i miksujemy. Białka oddzielamy od żółtek. Po kolei do masy czekoladowej wbijamy żółtka, miksując po każdym dodaniu. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy i miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie mieszamy z masą czekoladową.

Ciasto przekładamy do kwadratowej formy o boku 23 cm (lub tortownicy o średnicy 24 cm), wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 25 - 30 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto dokładnie studzimy i kroimy wzdłuż na dwa blaty.

Jeśli robicie ciasto w większej blaszce niż podana, ciężko będzie je przekroić wzdłuż ze względu na rozmiary, warto ciasto podzielić na dwie części i każdy blat upiec osobno, około 12 - 15 minut, do suchego patyczka. Blaty można naponczować.

Przygotowujemy masę cappuccino. Serek mascarpone miksujemy lub mieszamy dokładnie z cappuccino. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody, studzimy.

Kremówkę ubijamy na sztywno. Powoli dodajemy cukier i dalej miksujemy. Wlewamy przestudzoną żelatynę, cały czas miksując. Ubitą masę dodajemy do serka mascapone i dokładnie mieszamy. Masa gotowa.

Teraz ubijamy kremówkę na wierzch ciasta. Ubijamy ją na sztywno. Wsypujemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy.

Wystudzone ciasto przekładamy kremem cappuccino, na wierzch wykładamy ubitą kremówkę, posypujemy cappuccino. Przechowujemy w lodówce. Przed podaniem kroimy w kostkę. Smacznego:)

Źródło

 

Czytany 3500 razy
Więcej w tej kategorii: « Tarta Bakewell z malinami Szarlotka »

2 komentarzy

  • Link do komentarza Magdalena niedziela, 09 wrzesień 2012 18:17 napisane przez Magdalena

    O tak, nie tylko w sobotni poranek, u mnie bardziej w niedzielne popołudnie:)

  • Link do komentarza Alka sobota, 08 wrzesień 2012 20:13 napisane przez Alka

    Kawusia i kawałek takiego ciasta w sobotni poranek...to musi być coś...

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook